Arvostelussa: Samsung Galaxy S6 Edge – tulevaisuus tässä ja nyt

”Uusi kevät, uudet lippulaivat, taas sama puhelin” -mantra on valitettavasti tullut viime vuosien aikana itsestäänselvyydeksi. Valmistajien lippulaivat ovat näyttäneet vuosikaudet perusvarmoilta kopioilta edellisen vuoden mallista. Onneksi Samsung on vihdoin herännyt tästä koomastaan ja tajunnut saman, mitä Presidentti Koivisto fundeerasi aikoinaan: ”Tarttis tehdä jotain”.

SAMSUNG CSC

Samsungin ”jotain” on uusi S6 -sarja, joka siirtää Samsungin pitkään käyttämät polykarbonaattimuoviseokset vihdoinkin historiaan. Laite käyttää alumiiniseoksesta tehtyä runkoa, jonka Samsung kertoo olevan 75 % vahvempi kuin taipumiseen taipuvaisilla kilpailijoillaan. Etu- ja takapuoli ovat  lasia, mutta tämän takia ei tarvitse turhaan stressata hajoamista, sillä lasi on Gorilla Glass 4:ta, joka on kaksi kertaa vahvempaa kuin edellinen versio. Edge vie tämän vielä ripauksen pidemmälle ja sen etulasi on taivutettu ja se kaareutuu molemmille reunoille.

SAMSUNG CSC

Muotoilu ja materiaalit tekevät Edgestä isolla marginaalilla hienoimman puhelimen, minkä Samsung on koskaan valmistanut. Se ei vaan näytä – vaan se myös tuntuu – kädessä todella hyvältä. Muotoilu saa myös laitteen tutumaan huomattavasti ohuemmalta kuin mitä se on. Tunnetta on todella vaikea kuvaila, mutta laitteen käteen ottaessa ”WOW!” -efekti on välitön.

SAMSUNG CSC

Edgen muotoilulla on toinenkin välitön etu, se helpoittaa puhelimen käyttöä pienikätisten toimesta. Pyöristetyt reunat nimittäin eivät tunnu niin rajoittavilta sormella kurkuittaessa kuin perusmallin pystymmät.

SAMSUNG CSC

Onneksi Samsung ei ole tyytynyt vain taivuttamaan lasia, sillä kaarevan lasin alla on myös kaareva 2K -resoluutiolla (2560×1440, 557 PPI) varustettu AMOLED-paneeli . Kaarevuus aiheuttaa ”reunattoman” -efektin ja saa näytön näyttämään siltä, kuin se jatkuisi pidemmälle kuin oikeasti jatkuukaan. Efekti on kuitenkin maltillisempi kuin Note 4 Edgessä, jossa näyttö jatkui oikeasti reunaan saakka. Käyttömukavuuden vuoksi Samsung on S6 Edgessä jättänyt kuitenkin hieman reunaa molemmille puolille näyttöä.

SAMSUNG CSC

Näytön alareunasta löytyvät Samsungille ominaiset näppäimet, joista kotinäppäin on edelleen fyysinen ja toimii kuten edeltäjässä eli samalla myös sormenjälkitunnistimena. Kotinäppäin on saanut seuraavat kaksi parannusta: sormenjälkitunnistusta varten ei kotinäppäintä tarvitse pyyhkiä vaan pelkkä kosketus riittää ja kotinäppäintä tuplaklikkaamalla aukeaa kamera nopeaa kuvaushetkeen reagointia varten.

SAMSUNG CSC

Yläreunan selfie-kamera on myös saanut päivityksen ja se on varustettu f/1.9 -aukolla ja siinä on aktiivinen HDR ja kameran kenno käyttää isompia soluja, jonka ansiosta se havaitsee jopa 60 % enemmän valoa. Lopputuloksena kuvat onnistuvat paremmin hämärissäkin olosuhteissa.

SAMSUNG CSC

Latausliitin, kuulokeliitin ja puhelimen kaiutin ovat kaikki siirretty omenamaiseen tapaan alareunaan. Henkilökohtaisesti en voi sietää alareunan kuulokeliitäntää, mutta kyseessä on kuitenkin enemmän oma mieltymys kuin ongelma. Puhelimen ostajan kannattaa kuitenkin huomioida asia.

SAMSUNG CSC

Yläreunasta löytyvät SIM-kortin kelkka ja IR-lähetin kaukosäädintoiminnolle. S6 -sarjan myötä Samsung siirtyy nanoSIM-aikakauteen, joten laitteen ostajan kannattaa varautua puhelinliikkeessä asiointiin tai uuden kortin tilaamiseen. Äänenvoimakkuudensäätöpainikkeet löytyvät vasemmalta reunalta ja virtanäppäin oikealta.

SAMSUNG CSC

Laitteen pelkistetystä takakannesta löytyy Samsung-tekstin lisäksi optisella kuvanvakaimella varustettu 16 megapikselin kamera. Kuten etupuolen sisarensakin, se on varustettu f/1.9-aukolla, aktiivisella HDR:llä sekä aktiivisella automaattitarkennuksella, josta hieman lisää myöhemmin tässä artikkelissa. Kameran vierestä löytyvät LED-salama ja sykemittarin anturi.

2015-03-31 17.17.49

Käyttöliittymä vaikuttaa ensisilmäyksellä pitkälti samalta kuin aikaisemmatkin Samsungin Touchwiz -käyttöliittymät ja tämä saattaa aiheuttaa syvän huokauksen hardcore Android-käyttäjien keskuudessa. Ensi vaikutelman aiheuttama paniikki kuitenkin häviää heti kun laitetta alkaa käyttää, sillä Samsung on vihdoin saanut Touchwizin käytännössä yhtä sulavaksi ja kevyen oloiseksi kuin Google vakiokäyttöliittymänsä. Samsungin oman kevennystyön lisäksi on sanomattakin selvää, että Touchwiz on hyötynyt lisääntyneestä väännöstä, jonka S6:n 14 nm tekniikalla varustettu kahdeksanytiminen 64-bittinen järjestelmäpiiri tarjoaa. 64-bittisyydestä puheenollen, S6 ajaa Android 5.0.2:n 64-bittistä versiota.

2015-03-31 17.18.35

Tämä ei ole ainoa parannus, sillä Samsung on pyrkinyt vähentämään turhia valikkorakenteita ja turhia ominaisuuksia käyttöliittymästä ja suoraviivaistamaan käyttökokemusta monessa asiassa. Esimerkkeinä olkoon esimerkiksi Samsungin Flipboard-työpöytäintegraatio. Siinä missä sen pois kytkeminen Note 4:ssa vaatii asetuksen kaivamisen alivalikkorakenteen läpi kahlaamista, niin onnistuu se S6:ssa pitämällä sormea työpöydällä pohjassa ja poistamalla täpän Flipboard-työpöydän yläreunasta.

2015-03-31 17.21.47

Toinen hyvä esimerkki on vanhojen Samsung-puhelimien taskulamppuominaisuus, jonka käyttöönotto vaati ennen vimpaimen lisäämistä työpöydälle. Puhumattakaan siitä että vimpain oli nimetty epäloogisesti ”apuvaloksi”. Nyt ominaisuus löytyy loogisesti taskulamppu-nimellä ilmoitusalueelta yhden painikkeen takaa ilman etsimistä. Kolmas esimerkki on se, että äänenvoimakkuudensäätöpainike toimii suoraan kameran laukaisimena, ilman, että se pitää kytkeä asetuksista päälle usean valikon kautta. Nämä ovat pieniä esimerkkejä, mutta käytännössä Samsung on tehnyt vastaavia muutoksia kaikkialle Touchwiziin ja paantuneinkaan vihaaja tuskin on heti heittämässä lusikkaa nurkkaan tämän iteraation kanssa. Kiitos näiden muutosten, Touchwiziä on vihdoin oikeasti mukava käyttää, eikä ensimmäisenä asiana kun luurin ottaa käteen, tule mieleen ”minkähän työpöytäsovelluksen asennan tämän ripulikuran tilalle?”.

2015-03-31 17.19.11

Työpöydän ja sovellusvalikon ruudukon kokoa voi nyt säätää ja valittavina vaihtoehtoina ovat 4×4, 4,×5 ja 5×5 -ruudukko, joten sovellusrohmut saavat ruudulle kerralla tarpeeksi ikoneita.

11089144_10152920650648710_1930366844_o

Touchwizin parannuksista suurin on kuitenkin se, että Samsung on vähentänyt esiasennettuja sovelluksia rankalla kädellä ja nekin vähäiset, jotka on asennettu, voi poistaa käytöstä ja siten pysyvästi näkyvistä. Käytöstä poistaminen ei kuitenkaan poista sovellusta puhelimesta kokonaan, mutta parempi näinkin, kuin turhien sovellusten päivittäminen ja päivitysten myötä tilan menettäminen. Esiasennetuista 44:stä sovelluksesta on mahdollista poistaa käytöstä viittätoista lukuun ottamatta kaikki muut, sisältäen käytännössä kaikki Google-sovellukset, joten Samsung antaa käyttäjälle vapauden päättää miten haluaa käyttää puhelintaan. Yllä oleva kuva näyttää mitä jää jäljelle, kun sovellusvalikosta on poistettu kaikki, mikä on poistettavissa.

















































Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi